Granat – cudowny owoc

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi problemy trawienne, działa odmładzająco na skórę. Dzięki dużej zawartości fitohormonów granat łagodzi objawy PMS i menopauzy.

Starożytni chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar.

W średniowieczu granat cieszył się opinią owocu gwarantującego długowieczność. Od zawsze był symbolem płodności – w ponad połowie składa się z samych ziaren! Sokiem z granatu leczono rany. Skórki stosowano przeciw biegunce, wrzodom, próchnicy, w stanach zapalnych gardła. Kora i korzenie zwalczały tasiemca, a kwiatami granatu leczono cukrzycę. Jako super owoc o niezwykłych właściwościach zdobił herby związków lekarzy w całej Europie.

W naszych czasach sam granat i sok wyciśnięty z tych owoców doczekał się ponad 200 badań naukowych potwierdzających skuteczność działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie. To głównie przeciwutleniaczom zawdzięczamy największe zalety granatu.

Lista niesamowitych właściwości granatu zdaje się nie mieć końca. Granat nie bez powodu nazywany jest rajskim owocem, a także eliksirem życia i zdrowia. Wśród roślin spożywanych przez człowieka, to właśnie on zawiera najwięcej antyutleniaczy, odpowiedzialnych za eliminację wolnych rodników, czyli atomów lub grup atomów, powodujących uszkodzenie organizmu na poziomie komórkowym. Jego składniki przeciwdziałają chorobom serca, wzmacniają naczynia krwionośne, odmładzają, poprawiają przepływ krwi, a nawet spowalniają postęp demencji, wywołanej chorobą Alzheimera. Zawarte w granatach fitoestrogeny łagodzą objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i menopauzą u kobiet. Witamina A (retinol), witamina C (kwas askorbinowy), witamina E (tokoferol) oraz witaminy z grupy B, potas, selen, miedź, cynk, krzem i beta-karoten sprawiają, że włosy stają się błyszczące, a skóra wygląda na zdrowszą.

Sok z granatu łagodzi także stany zapalne, działa antynowotworowo oraz jest afrodyzjakiem, zwiększając ochotę na fizyczną bliskość. Co więcej, ma zbawienny wpływ nie tylko na ciało, lecz także na psychikę – zalecany jest osobom zestresowanym, zapracowanym i wiecznie w pośpiechu, aby uspokoić skołatane nerwy i nabrać do życia nieco więcej dystansu.

Granat, z uwagi na swoje cenne właściwości, ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

„Sok z owoców granatu uważany jest za najbardziej wartościowy spośród wszystkich soków naturalnych, dostępnych na rynku. Oczywiście można go przygotować w domu, ale ze względu na budowę owocu granatu, jest to dość czasochłonne i wymaga wprawy. Warto więc sięgnąć po soki, które dostępne są w sklepach. Przy wyborze właściwego soku należy jednak zwrócić uwagę na parę istotnych kwestii, które pozwolą nam zakupić prawdziwie wartościowy produkt a nie zwykły, pozbawiony cennych składników napój, zwodzący swoją nazwą. Przy wyborze właściwego produktu należy zwrócić uwagę na jego skład i pochodzenie. Wartościowy sok to tylko taki, który przygotowany jest w 100% ze świeżych owoców, nie zaś z zagęszczonych koncentratów.

Mało wartości znajduje się także w nektarach czy napojach, które praktycznie nie zawierają pożytecznych substancji. Tylko sok ze świeżych owoców, tłoczonych na zimno i bez pośpiechu, zachowuje pożądane wartości odżywcze, wyrazisty, aromatyczny smak granatów i ich piękny, głęboki, rubinowy kolor. Bardzo istotne jest również, aby sok butelkowany był bezpośrednio po tłoczeniu i znajdował się w butelce z ciemnego szkła, które chroni cenną zawartość przed promieniami”.
Ekstrakt z owoców granatu pełni także ważną rolę również w branży kosmetycznej, przede wszystkim ze względu na rewelacyjny wpływ tych owoców na kondycję cery. Granat poprawia jej ukrwienie i koloryt, działa bakteriostatycznie i ściągająco, przyczynia się do wzrostu elastyczności i jędrności skóry, a także aktywuje procesy jej regeneracji.

Właściwości lecznicze granatów:

● POPRAWIAJĄ PRZEPŁYW KRWI u osób z chorobą wieńcową. Redukują złogi i zwapnienia, obniżają ciśnienie krwi, a przy tym pomagają utrzymać w ryzach poziom cholesterolu.

● POMAGAJĄ W WALCE Z RAKIEM PROSTATY. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym u 48 chorych kuracja granatami zahamowała rozwój komórek nowotworowych.

● MOGĄ WSPIERAĆ LECZENIE RAKA PIERSI. W badaniu in vitro onkolodzy uzyskali zahamowanie namnażania się komórek nowotworowych.

● ZAPOBIEGAJĄ PROCESOM STARZENIA, a nawet spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera.

● ŁAGODZĄ PROBLEMY TRAWIENNE. Zawierają kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających.

● POMAGAJĄ PRZY DOLEGLIWOŚCIACH KOBIECYCH PMS i objawach związanych z menopauzą, dzięki fitoestrogenom.

● PRZECIWDZIAŁAJĄ PROBLEMOM Z EREKCJĄ. W medycynie tybetańskiej były podstawowym składnikiem leku na potencję. Zawarte w granatach substancje czynne faktycznie mają korzystny wpływ na potencję, redukują zaburzenia erekcji, pobudzają libido.

● ODMŁADZAJĄ, regenerują skórę, poprawiają jej ukrwienie i koloryt. Przyśpieszają też gojenie się zmian trądzikowych, mają bowiem działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Zawarty w nich kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiegając utracie przez nie wody, co spowalnia proces starzenia.

Zgodnie z najnowszym stanem wiedzy naukowej czerwonawe owoce granatowca rzeczywiście pomagają zapobiec przedwczesnemu starzeniu.

Odpowiadają za to przede wszystkim polifenole, chroniące przed nowotworami i chorobami układu sercowo-naczyniowego, łagodzące stany zapalne i spowalniające procesy starzenia.
Większość naukowców uważa, że przedwczesne starzenie spowodowane jest oksydacyjnymi uszkodzeniami komórek i ich genomów przez wolne rodniki. Polifenole wychwytując i wiążąc wolne rodniki, zapobiegają utlenianiu. Owoc granatu ma tu szczególne znaczenie, ponieważ posiada o wiele więcej polifenoli niż na przykład czerwone wino czy zielona herbata, które słyną ze swoich właściwości antyoksydacyjnych.

Do polifenoli zawartych w granacie należy między innymi resweratrol. Amerykańscy naukowcy odkryli, że już niewielka dawka tej substancji zapobiega nowotworom, ma korzystny wpływ na serce i spowalnia procesy starzenia się komórek. W owocach granatu występują także duże ilości zaliczanych do barwników roślinnych flawonoidów, które – zdaniem naukowców – również chronią komórki przed wolnymi rodnikami.

Spożywanie granatów mobilizuje układ odpornościowy do ochrony organizmu przed utleniaczami. Dzięki właściwościom ochronnym polifenole zawarte w granatach przeciwdziałają wielu różnym chorobom kojarzonym z uszkodzeniami oksydacyjnymi, jak na przykład choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.

Jedzenie świeżych owoców granatu zalecane jest natomiast w przeziębieniach, jako środek przeciwgorączkowy.

ŻYCZYMY WIĘC SMACZNEGO soku z granata 😊

Inne, świetne dodatkowe rozwiązania dla poprawy zdrowia:

1.Właściwości cytryny >>

2. Jeśli szukasz świetnego rozwiązania, które zawiera owoc granatu i chcesz przy okazji  wzmocnić swój organizm dostarczając mu ogrom substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania każdego dnia to koniecznie przeczytaj tą informację >>

3. Chlorofil – zielona krew >>

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *