Mrożona cytryna i inne kuracje

CYTRYNA jest niezłym źródłem witaminy C, która skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej strukturę i wygląd, obniża ciśnienie i poziomu cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność organizmu. Ze względu na charakterystyczny cierpki smak, stosowana często jedynie jako dodatek. Trudno bez cytryny wyobrazić sobie kuchnię i domową apteczkę, szczególnie w okresie jesienno – zimowym, gdy nasza odporność wystawiana jest na niejedną próbę. Co mówią informacje o cytrynie na Wikipedii

 

1.Jak używać całą cytrynę bez wyrzucania czegokolwiek?

To dosyć proste. Włóż całą umytą cytrynę do zamrażalnika swojej lodówki. Umyj ją najpierw dokładnie wodą i w razie potrzeby przetrzyj octem jabłkowym, który neutralizuje ewentualne chemiczne substancje mogące znajdować się na skórce. Kiedy jest ona już zamrożona, weź tarkę i utrzyj na niej całą lub część cytryny (nie obieraj skórki, nawet nie wyciągaj pestek) i posyp tą utartą masą swoje jedzenie (np. sałatkę, zupę, dania rybne, sosy itd.). Całe jedzenie zyskuje świetny smak oraz co ważne właściwości zdrowotne! Większość z nas wcześniej myślała tylko o soku z cytryny i witaminie C.

Co jest główną zaletą w jedzeniu całej cytryny?

Skórka cytryny zawiera 5 do 10 razy więcej witamin niż sok z cytryny. Ale od teraz wykonując tę prostą procedurę z mrożeniem całej cytryny, ucieraniem jej i dodawaniem tego do swojego jedzenia czy picia, możesz spożywać wszystkie odżywcze składniki i być zdrowszym. Najważniejsze jest także to, że skórka z cytryny to zdrowe i odmładzające pożywienie zwalczające także dużo toksycznych elementów, wolne rodniki znajdujące się u każdego człowieka. Tak więc włóż swoją umytą cytrynę do zamrażalnika i potem po przygotowaniu dodawaj do rożnych pokarmów według upodobania codziennie. To klucz, aby twoje jedzenie było smaczniejsze i wartościowsze, a tym samym dużo zdrowsze dla Ciebie.

Taki jest kompletny sekret cytryny o którym wiedziało niewiele osób.

Cytryna jest cudownym produktem zwalczającym wspomniane wolne rodniki. Udowodniono w badaniach, że jest 10000 razy silniejsza niż SYNTETYCZNA i szkodliwa chemoterapia w razie zagrożenia rakiem.

Dlaczego o tym nie wiedzieliśmy?

Proste. Tak samo nie znaliśmy wcześniej innych równie silnych w działaniu dodatkach do żywienia jak mangostan, noni, acai, burak, pokrzywa, kurkuma, imbir i wiele innych. Wielkie firmy farmaceutyczne i laboratoria są zainteresowane wytwarzaniem tylko sztucznych i tanich w produkcji leków co bardzo często daje im wielkie zyski i niestety szkody osobom co je zażywają. Czytaj koniecznie ulotki wszelkich leków jakie mają skutki uboczne.

Teraz możesz pomóc znajomym informując ich o korzystnym wpływie cytryny i jej całości w zapobieganiu chorobom i szkodliwym działaniom wolnych rodników. Do tego  nie ma skutków ubocznych i profilaktycznie ochrania Twój organizm.

Jest wiele gatunków drzew cytrusowych rodzących cytryny i limonki.
Można je zjadać na wiele sposobów. Sok, miąższ, skórkę i ma to wszystko wiele zalet. Cytryna znana jest jako zwalczająca drobnoustroje, zakażenia bakteriami oraz grzybami. Jest skutecznym środkiem przeciwko ludzkim pasożytom i robakom. Reguluje też ciśnienie krwi kiedy jest za wysokie oraz działa jako środek przeciw depresjom, stresom czy zaburzeniom nerwowym.

Źródło tych informacji jest zaskakujące. Wyszło ono od jednego z największych producentów leków, który po 20 latach badań laboratoryjnych prowadzonych od 1970 roku udowodnił i ujawnił, że cytryna zabija komórki nowotworowe w przypadku kilku rodzajów nowotworów jak: jelita, piersi, prostaty, płuc czy trzustki.

Owoce drzewa cytrynowego działają więc 10000 razy lepiej niż Adriamycyna – jest to lek używany przy chemoterapii, powodujący tylko zwolnienie wzrostu komórek nowotworowych.
Co jest jeszcze bardziej zdumiewające, że ten typ terapii cytryną zwalcza tylko złośliwe komórki rakowe i nie powoduje żadnych skutków ubocznych dla normalnych komórek organizmu. Wręcz pomaga w ich normalnym rozwoju.

Cytryna powinna być z biologicznych upraw. Są one łatwiej dostępne w wielu miejscach. Jeśli nie jesteś pewien źródła jej pochodzenia przetrzyj ją wspomnianym wyżej octem jabłkowym. Następnie zamroź, a potem utrzyj na tarce. Tyle ile potrzeba do posiłku. Resztę można ponownie schować do zamrażarki.

Twoje ciało podziękuje Tobie z czasem w naturalny sposób.

2.Szklanka wody jonizowanej z cytryną to także moc składników.

Codziennie wypity sok z cytryny może poprawić Tobie zdrowie oraz samopoczucie. Jest to niezastąpiony środek na wiele dolegliwości. Brzmi dobrze. Tym bardziej, że wystarczy szklanka wody z cytryną dziennie.

Zalet tego żółtego i kwaśnego w smaku cytrusa jest mnóstwo. To jak prawie każdy wie jest doskonałym owocem na odporność. Cytryna jest dobrym źródłem witaminy C, która wspiera naszą odporność, a w przypadku infekcji skutecznie łagodzi jej przebieg. Ma też rutynę, która dba o to, by witamina C była bardziej skuteczna dla organizmu. Właśnie z tego powodu, szczególnie zimą obowiązkowym punktem dnia powinna stać się wspomniana woda z cytryną. Oprócz walki z przeziębieniem i grypą cytryna posiada również bogactwo potasu, który pomaga w pracy mózgu i układu nerwowego.

Jednak odporność to dopiero początek. Nie od dziś wiadomo, że sok z cytryny poprawia trawienie.  Jej składniki pobudzają proces produkcji żółci, a to ona w znacznym stopniu odpowiada za rozbijanie cząsteczek tłuszczu. Zamiast sięgać po leki, spróbuj zwalczyć problem w sposób naturalny, z cytryną i wodą w roli głównej.

Kolejna właściwość soku z cytryny z pewnością przyciągnie uwagę borykających się z problemami dermatologicznymi. Ten niedoceniany cytrus niewątpliwie pomaga zachować ładny i świeży wygląd skóry. Dodatkowo może poradzić sobie z wypryskami, co jest szalenie istotne dla walczących z trądzikiem. Witamina C zawarta w cytrynie pomoże Tobie poprzez utrzymanie odpowiedniego poziomu kolagenu, a także wspomoże w odbudowie uszkodzonych tkanek. Cytryna ma również właściwości oczyszczające. Jeśli czujesz, że Twoja cera wymaga natychmiastowej pomocy można wypróbować ten sposób oczyszczania cery.

Kolejna właściwość cytryny to dla większości będzie dużym zaskoczeniem. Kwaśna w smaku cytryna tak naprawdę alkalizuje. Naukowcy przeprowadzili do tej pory setki badań i za każdym razem udowodnili, że ten kwaśny w smaku owoc doskonale odkwasza organizm! Wszystko przez jego zasadotwórcze właściwości. Właśnie dlatego sok cytrynowy w swoją dietę powinny włączyć osoby borykające się z wrzodami żołądka. Jednak nie tylko. Ostatnimi czasy coraz więcej produktów ma działanie silnie zakwaszające, dlatego taki swoisty detoks cytrynowy może okazać się strzałem w dziesiątkę. W naszej diecie jest mnóstwo produktów kwasotwórczych takich jak zboża, tłuszcze czy cukier. Natomiast mniej jemy produktów alkalizujących takich jak warzywa i owoce.

3. Można też stosować kurację z soku cytryn…

narastającą od 1 cytryny do 5, a następnie zmniejszamy do jednej. Cała kuracja zamyka się w 10 dniach. Stosuje się też kurację leczniczą bardziej drastyczną z 200 cytryn w 10 dni. Stosowałem ją dwa razy do tej pory. Efekty muszę przyznać były bardzo dobre jeśli chodzi o odkwaszenie organizmu i zapewne nastąpiły jeszcze inne korzyści. Opis tych kuracji znajdziesz bez problemu w internecie.

 

 

Naturalna witamina C jest w postaci płynnej. Potężne jej źródło można znaleźć również w Acerola, Dzikiej róży, Jagodzie CamuCamu.  O tym warto przeczytać tutaj  >>

 

Pokrewne informacje:
  1. 10 zalet picia wody z cytryną >>
  2. 100% witamina C bez kwasu askorbinowego >>

4 myśli na temat “Mrożona cytryna i inne kuracje”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *