Zakwaszenie organizmu

Ten post był odwiedzany ponad 6900 razy do połowy lutego 2017.
Dziękujemy 🙂

„To co błędnie nazywamy chorobą,
jest tak naprawdę manifestacją
odłożonych kwasów i toksyn w ciele”

dr Robert O. Young

Temat tzw. zakwaszenia organizmu jest niesamowicie ważny i kluczowy dla zdrowia. Warto się więc jemu przyjrzeć. Najważniejsze rozwiązania znajdziesz po przeczytaniu tego postu.

Powiększ

Równowaga kwasowo-zasadowa jest podstawowym czynnikiem prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Jest to stan, w którym płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają ściśle określony balans dynamiczny między kwasami a zasadami we krwi i tkankach, warunkując odpowiednie pH. Optymalny zakres pH krwi naszego organizmu dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.

Właściwe pH dla krwi to 7,4 a dla moczu 6,2. Nadmierne zakwaszenie powoduje zła dieta, niewystarczające nawodnienie, stres oraz brak ruchu, a także jego nadmiar powodujący przeciążenie organizmu.
Gdy zachwiana jest równowaga kwasowo-zasadowa i nadmiar kwasu nie może zostać wydalony, to organizm jest zakwaszony i zmniejsza się jego zdolność do regeneracji uszkodzonych komórek, wchłaniania składników odżywczych i radzenia sobie ze szkodliwymi produktami przemiany materii, metalami ciężkimi, bakteriami, wirusami, grzybami, drożdżami i pleśnią.

Złogi kwasów mogą powodować różne objawy chorobowe:

– w trzustce – zakłócenie wydzielania insuliny, co może być przyczyną powstania cukrzycy,
– w nerkach – piasek i kamienie nerkowe,
– w układzie pokarmowym – stany zapalne błony śluzowej, grzybicę jelit, zaparcia, wzdęcia, nudności,
– w stawach i w mięśniach – bóle mięśni, przemęczenie, stany zapalne, reumatyzm i osteoporozę,
– w skórze – przesuszenie, wypryski, łuszczycę, alergie, nadmierne pocenie, nieprzyjemny zapach potu, zakażenia grzybicze, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnicę oraz cellulit,
– w naczyniach krwionośnych – nadciśnienie, choroby naczyń krwionośnych, zawroty głowy, migreny, choroby serca, podwyższony poziom cholesterolu,
– w całym organizmie mogą powodować: depresję, migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmęczenie, oraz brak odporności.

Aby organizm utrzymywał stałe pH krwi wymagane jest sprawne funkcjonowanie mechanizmów regulacyjnych, do których zalicza się: krążenie, trawienie, wytwarzanie hormonów, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki. Sprawność tych mechanizmów zależy od wydolność narządów, oraz dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym: magnez, wapń, i potas. Ich źródłem powinny być przede wszystkim warzywa i owoce. Stanowią one rezerwę alkaliczną.

Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej to skutek pojawienia się kwaśnych pozostałości przemiany materii, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi. Ze względu na to, że wiele produktów przemiany materii to kwasy, to nawet w warunkach fizjologicznych istnieje raczej tendencja do zakwaszania organizmu. Waga zakwaszenia dla ustroju jest duża gdyż już nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia w procesach przemiany materii. Mianowicie otwierają drogę różnego rodzaju zarazkom, bakteriom i wirusom, sprzyjają fermentacji pokarmu, powstawaniu drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pożywieniem. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną. Zakwaszenie sprzyjają rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Szacuje się, że w Europie nawet ponad 85% ludności cierpi z powodu zakwaszenia organizmu.

Powiększ

Objawy zakwaszenia
Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Poniżej wymienione są główne choroby i objawy spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie – stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra – włosy – zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, bóle głowy i migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej organizmu.

Powiększ

Drogi prowadzące do zakwaszenia
W organizmie reakcje chemiczne i biologiczne zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.

Prawidłowe wartości pH
niektórych płynów ustrojowych:

Sok żołądkowy – 2,5
Mocz – 6,2
Wydzielina pochwowa – 4,0 do 4,7
Krew – 7,4
Pęcherzyk żółciowy – 7,5 do 8,8
Sok trzustkowy – 7,5 do 8,8

Niewielkie odchylenia od normy tych wartości powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii. W organizmie równowaga kwasowo-zasadowa zabezpieczona jest wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają: nerki, płuca, układy buforowe krwi i tkanek.
Płuca i nerki eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym (warzywa i owoce). Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 % z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 % z kwasotwórczych.

Ze względu na styl życia nagromadzenie
kwasów może nastąpić jako efekt:

Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych
Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką
Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego
Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą
Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych
Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa)
Przyjmowania zbyt małej ilości płynów
Skutków ubocznych niektórych leków
Stosowania kuracji odchudzających
Stresu i szybkiego tempa życia
Upośledzenia funkcji nerek
Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu
Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny
Zaburzeń procesów wydzielania kwasów
Zatrucia (np. metalami ciężkimi)
Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru

Zakwaszenie jest groźne dla całego organizmu. W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.

Mechanizm zakwaszenia jest następujący. Styl życia i nawyki żywieniowe zakwaszają w sposób ciągły organizmu, który broni się wykorzystując swoje systemy buforowe. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów.

Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:

Nadkwasota i zgaga – nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka
Dna moczanowa – miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach
Bóle mięśni – gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach

Diagnozowanie zakwaszenia organizmu
We wczesnym stadium zakwaszenia objawy nie są bardzo intensywne. Mogą przybierać formę wysypek, bólów głowy, alergii, przeziębień i problemów z zatokami. Osłabiony organizm zaczyna tracić odporność, co prowadzi do zaburzeń pracy tarczycy, nadnerczy, wątroby. Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych, kolor i stan skóry oraz kolor języka. Sygnałem, że doszło do nadmiernego zakwaszenia organizmu może być podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz obniżone pH moczu. U zdrowej osoby mocz powinien mieć odczyn lekko kwaśny, u wegetarian może być obojętny. Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.

Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:
Baryłkowaty kształt tułowia
Cienkie nogi
Duży brzuch
Mało elastyczna, wiotka skóra
Obfita tkanka tłuszczowa
Podpuchnięte oczy
Przewlekły ból
Sztywna dynamika ciała
Sztywny kręgosłup

Jak rozpoznać, że organizm jest zakwaszony?
Najlepszym sposobem jest wykonanie badania na pH moczu.

Powiększ

Inne objawy, które świadczą o zakwaszeniu organizmu, to m.in.:
– złe samopoczucie,
– przygnębienie,
– brak sił witalnych,
– intensywny zapach moczu,
– bóle w okolicach układu moczowego,
– dolegliwości ze strony układu pokarmowego (kolki jelitowe, zaparcia, nadkwasota, biegunki),
– zmiany skórne (wysypki, wypryski, pogorszenie się cery, nadmierne wydzielanie się sebum),
– spadek popędu płciowego,
– bóle stawów oraz mięśni,
– nadmierne gromadzenie się kwasu mlekowego w przypadku osób aktywnych fizycznie,
– różne infekcje wirusowe,
– obniżona odporność organizmu.

Zapobieganie zakwaszeniu

Jeżeli zdiagnozujesz nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby przerwać niekorzystny proces zakwaszania i zapobiec dalszemu pogorszenie stanu organizmu:
Przyjmowanie wystarczające ilości płynów – W zależności od wzrostu i masy ciała niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości.Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.
Zmiana diety – Spożycie jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
Unikać sodu (soli kuchennej) – Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu.
Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.
Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu. Unikać przeciążenia. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.

Zmniejszyć stres.
Doświadczenie pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu zakwaszenia jest usunięcie jej przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach, u których podłoża leży zakwaszenie, sama zmiana odżywiania lub stylu życia jest niewystarczająca żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Utrzymanie właściwej równowagi pH jest zdecydowanie łatwiejsze niż jej odzyskanie. Aby odzyskać właściwą równowagę kwasowo-zasadową należy przeprowadzić cykl terapii odkwaszających. Znajdziesz je w rożnych stronach poświęconych zdrowiu.

CIEKAWOSTKA

Czy cytryna jest kwaśna?
pH wcale nie zależy od smaku. Nie każdy wie, że cytryna – choć smakuje kwaśno – działa alkalizująco. Inne cytrusy także – bo za kwaśny smak odpowiada niska zawartość cukrów, oraz witamina C i sole różnych kwasów. Np. w pomidorach, ananasach czy cytrusach jest kwas cytrynowy, w jabłkach, pomidorach i śliwkach – kwas jabłkowy, w winogronach – kwas winowy, w truskawkach i wielu zielonych warzywach – kwas szczawiowy.

Po spaleniu większości takich kwasów powstają zasady, które alkalizują płyny ustrojowe. Z kolei powszechnie pita coca-cola – choć słodka – ma odczyn pH 2 (to tyle samo ile kwas solny w żołądku!) – jest silnie zakwaszająca.

Są pewne rodzaje soli kuchennych jak np. Sól Ciechocińska, Himalajska które mają sporo „zasadowych” pierwiastków sprzyjających odkwaszaniu. To z tego powodu woda z ogórków kiszonych osolona taką solą staje się dobrym sposobem na sensacje poalkoholowe, podobnie jak krynicka woda Jan czy Zuber.

Organizm do pewnego momentu umie samodzielnie chronić się przed wysokim zakwaszeniem. Używa tzw. buforu wapniowego – pobiera wapń z kości i zębów, tworzy zasady i samodzielnie neutralizuje kwasy. Nie może tego robić w nieskończoność i stąd pojawiają się choroby reumatoidalne oraz osteoporoza, dlatego sproszkowane skorupki jaj są tutaj tak pomocne.

Jeśli szukasz takiego specyfiku, który by raz na zawsze odkwasił Twój organizm to niestety – nie da się tego załatwić „jednorazowo”. Są różne proszki alkalizujące, ale bez wyraźnej zmiany sposobu odżywiania (albo choć włączenia skorupek z jajek do diety), trudno będzie Ci utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Niestety postęp cywilizacyjny sprawia, że ludzie permanentnie i stale zakwaszają swój organizm jedząc kwasotwórcze posiłki, co powoduje dyskomfort i podatność na choroby. Niestety, ludzie „zachodu” jedzą coraz więcej mięsa (i to chudego, bo jest „zdrowsze”), cukru i przetworzonej żywności. Zobacz, gdzie jest więcej otyłych: w USA, czy wśród Eskimosów na Grenlandii?

Kuracja odkwaszająca, czyli jak prawidłowo się odżywiać?

Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 % z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 % z kwasotwórczych.

Pokarmy o działaniu zasadowym:

Owoce surowe i suszone, także ugotowane ale bez konserwantów i cukru.
Warzywa surowe, gotowane na parze, duszone, zupy i wywary, świeże soki. Najbardziej polecane są rośliny zielone, marchew, buraki, ziemniaki, seler, także pomidory i naturalne kiszonki itd.

Wszelkie zioła, świeże i suszone
Jeśli czujemy silnie zakwaszone ciało, pomocne jest zastosowanie diety niskobiałkowej, z ograniczeniem soli. Zamiast białej soli lepiej używać małe ilości soli morskiej bogatej w mikroelementy.Spożywamy głównie warzywa i owoce, zwłaszcza wprowadzając je w postaci surowej. Już po kilku dniach poczujemy wyraźną poprawę samopoczucia i witalności. Przy silnym zakwaszeniu dietę zmieniamy stopniowo. Należy dużo pić, aby ułatwić wydalanie kwasów z ciała. Nasza dieta odkwaszająca powinna składać się głównie z warzyw: surowych, soków czy gotowanych na parze i w małej ilości wody. Ziemniaki i buraki gotujemy lub pieczemy w łupinach. Możemy jeść dowolne warzywa jak marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinie, cykorię, pomidory, jarmuż, fasolkę szparagową, brukselkę, paprykę, kapustę kiszoną, szpinak, pokrzywę, zioła, ogórek, dynię i wiele innych. Zamiast tłuszczy zwierzęcych używamy olejów tłoczonych na zimno jak oliwa z oliwek, olej lniany, sezamowy, słonecznikowy itd. Słodycze zastępujemy suszonymi owocami i miodem. Pamiętajmy, aby miodu nie podgrzewać ani nie łączyć z gorącymi pokarmami, inaczej straci swoje cenne enzymy i nie będzie dużo więcej wart niż zwykły cukier. Pijemy też soki warzywne i owocowe, ale między posiłkami albo rano przed jedzeniem, zwłaszcza dotyczy to owoców, które łatwo fermentują kiedy jemy je po obfitym posiłku. Jemy też pestki dyni, nasiona słonecznika i migdały. Nie jemy ciężko na noc.

Powiększ

Produkty wysoko kwasotwórcze pH 5,9 – 5,0:

Mięso i wędliny – szczególnie wieprzowina
Cukier i produkty zawierające cukier
Sztuczne słodziki
Biała mąka pszenna i produkty pochodne
Biały ryż
Sery żółte
Kawa
Czarna herbata
Kakao i czekolada
Sól

Produkty średnio kwasotwórcze pH 6,9 – 6,0:

Ryby
Jaja
Chleb żytni
Płatki zbożowe
Makaron pełnoziarnisty
Ryż brązowy
Orzeszki ziemne
Piwo

Produkty słabo kwasotwórcze pH do 7,0:

Twaróg
Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
Kasza gryczana
Makaron sojowy
Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
Otręby
Fruktoza

Produkty neutralne pH 7,0:

Masło świeże
Śmietana
Serwatka
Jogurt naturalny
Oleje roślinne

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 – 8,1:

Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), czarna rzodkiew
Soki warzywne świeże bez cukru
Owoce: kiwi, arbuz, ananas
Soki owocowe świeże bez cukru
Suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki
Grzyby: prawdziwki, kurki

Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 – 7,1:

Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:

Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
Zielona herbata
Oliwa z oliwek
Migdały
Maślanka

Używki i napoje alkoholowe:

Kawa czarna działa silnie zakwaszająca
Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
Czarna herbata – działa silnie zakwaszająco
Herbata zielona – działanie słabo zasadotwórcze
Wytrawne wino – działanie słabo zasadotwórcze
Piwo ― działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze

Rozwiązania

W obecnych czasach, większość z nas ma bardzo zakwaszony organizm. Wynika to ze zwiększonego spożycia produktów genetycznie modyfikowanych i rafinowanych cukrów. A co w tym najgorsze, zakwaszony organizm jest bardziej podatny na zwiększenie ryzyka wystąpienia nowotworu.

Lecz to nie nowotwór powinien być Twoim jedynym problemem. Zbyt duże zakwaszenie organizmu może również powodować trudności w oddychaniu, biegunkę, chorobę nerek, wątroby, przewlekłe zmęczenie i problemy z trawieniem. Jeśli zakwaszenie utrzymuje się przez dłuższy czas, może to doprowadzić organizm do obniżenia ciśnienia krwi, a w niektórych przypadkach, nawet do zgonu.

Zakwaszenie organizmu nie jest czymś, co można ignorować. Na szczęście są sposoby, które możesz zacząć już dzisiaj, by zalkalizować swój organizm i wyrównać jego poziom pH.

Oto naturalne sposoby pozbycia się nadkwasoty z organizmu.

1.Jedz mniej mięsa, rafinowanych cukrów i mąki.

Te produkty zwiększają zakwaszenie organizmu. Nie mam tu na myśli tylko przetworzonego mięsa, ale również „świeże” mięso może niepotrzebnie zakwasić Twój organizmu. Jak wiesz, stan zapalny organizmu może sprawić, że Twoje ciało będzie bardziej podatne na różne inne choroby. Upewnij się, że większość spożywanych przez Ciebie składników odżywczych pochodzi z żywności roślinnej.

2.Wybieraj żywność organiczną. Jak najmniej przetworzoną.

Produky genetycznie modyfikowane zawierają pestycydy i substancje chemiczne, które dodatkowo zwiększają zakwaszenie organzimu. Jeśli kupujesz owoce, warzywa czy inną żywność, upewnij się, że pochodzą z organicznego źródła.

3.Zwiększ spożycie żywności alkalizującej.

Jedzenie alkalizującej żywności zmniejsza ryzyko nowotworu, cukrzycy, chorób serca i dny moczanowej. Taka żywność zniweluje poziom kwasu w Twoim organizmie i przywróci równowagę pH. Powinieneś również pić zalkalizowaną wodę. Przepis jak ją zrobić, znajduje się poniżej.

Dodaj soli himalajskiej do wody zjonizowanej. By ją zjonizować, przegotuj wodę i odstaw w szklanym naczyniu na noc. Taka woda jest już wodą o zmienionej strukturze jonizacyjnej tzw. wodą żywą.

4.Pij dużo wody. Jeśli będziesz dobrze nawodniona/y, pomoże Ci to w powrocie do odpowiedniego poziomu pH w organizmie. Lepsze rezultaty osiągniesz jednak, jeśli dodasz do swojej wody sodę oczyszczoną. Po prostu dodaj dwie łyżeczkki sody do szklanki wody, raz dziennie. Osoby z obrzękiem (?) i nadciśnieniem tętniczym, przed zastosowaniem takiej mikstury, powinny skonsultować się ze swoim lekarzem.

5.Zwiększ spożycie potasu.

Jedzenie pokarmów z dużą ilością potasu, również pomoże odkwasić Twój organizm. Są tą m.in. banany, awokado, cytryby, ziemniaki i daktyle.

6.Pij wodę z cytryną >>

Woda z cytryną pomaga odkwasić organizm i usunąć nadmiar kwasów z Twojego organizmu. Wystarczy po prostu wycisnąć organiczną cytrynę do ciepłej wody. Co dzień. Na czczo. Taką miksturę można wzbogacić odrobiną naturalnego miodu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *